Mästarnas mästare bidrar till att kvinnor hörs ännu mindre i media

Mastarnas-mastare-2016

Peter Forsberg lyfte tillslut bucklan i årets säsong av SVTs Mästarnas Mästare. Ett program fyllt med vinnarskallar och hårda kamper. Utgångsläget i årets upplaga var 50-50% kvinnliga resp. manliga deltagare. De 12 deltagarna på startlinjen var:

Caroline Ek (Kickboxning)
Hanna Marklund (fotboll)
Jörgen Persson (pingis)
Karolina A Höjsgaard (orientering)
Niklas Jihde (innebandy)
Peter Forsberg (hockey)
Anders Eriksson (enduro)
Björn Ferry (skidskytt)
Heidi Andersson (armbrytning)
Inez Karlsson (jockey)
Kennet Andersson (fotboll)
Kicki Johansson (basket)

När program har en jämn könsfördelning är det alltid intressant att mäta just talfördelningen. Men en avgörande ingrediens i Mästarnas Mästare är att deltagare åker ut ur programmet vartefter, vilket också förändrar könsfördelningen. Därför är det mest intressant att titta på den genomsnittliga taltiden per kvinnlig resp. manlig deltagare.

Vi mätte alla 10 program och resultaten visar att den genomsnittliga taltiden för en kvinnlig deltagare var 73% av en manlig deltagares taltid. Summerar vi all taltid hörs kvinnorna 33% av tiden, vilket motsvarar genomsnittet för kvinnor i media generellt. När den manliga programledaren räknas med blir siffran endast 25%. Mästarnas Mästare bidrar alltså till att kvinnor hörs ännu mindre i media.

Resultat Mästarnas Mästare 2016, del 1-10:

Gemensam taltid kvinnliga deltagare: 4487 sek
Gemensam taltid manliga deltagare: 8984 sek
Total taltid manlig programledare: 4486 sek

Antal kvinnliga deltagare summerat över 10 program: 21
Antal kvinnliga deltagare summerat över 10 program: 31

Taltid per kvinnliga deltagare: 213 sek (i genomsnitt per program)
Taltid per manliga deltagare: 289 sek (i genomsnitt per program)

Bild: allas.se