ICAs reklamsåpa ska bli mer jämställd

Vi på GenderTimer kunde i somras avslöja att ICAs reklamsåpa, hyllad för sin mångfald, visade sig vara ojämställd. Under sina 14 år har den haft tre gånger fler manliga än kvinnliga karaktärer på rollistan, 75%, och männen har dessutom fått 80 % av all taltid, alltså har männen hörts mer per person än kvinnorna.

Att såpan har hyllats för sitt inkluderande anslag, men ingen har reagerat på att den gett kvinnor ett väldigt litet utrymme. Det visar hur stark den manliga normen är i praktiken. Mätningen satte fingret på hur svårt det är att hålla olika diskrimineringar i huvudet samtidigt.

Nyheten väckte stort intresse i media (SvD, GP, HD-Sydsvenskan, ResumeNyheter24,  Metro, Norran, Omni, Norran m.fl.) och ICA höll med om kritiken. Deras marknadsdirektör  beskrev hur arbetet skulle tas vidare:

– Könsfrågan är en av flera mångfaldsfrågor som vi självklart ska ta hänsyn till. Vi har en ambition i vår kommunikation att den ska spegla samhället. Vi tittar vidare på hur vi ska spegla det på ett så bra sätt som möjligt, säger Mats Liedholm, marknadsdirektör på ICA om mätningen.

Nu har ICA hunnit putsa på sin kommunikation och som ett första steg lanserades en jämställdhetsplan i veckans avsnitt. Hatten av till ICA som lyssnar och lär. Nu återstår bara en sak, att med spänning följa hur jämställd världens längsta reklamsåpa kommer kunna bli. Men arbetet har börjat.